Inmiddels weet heel Nederland natuurlijk waar het prachtige dorp Graft-De Rijp ligt. Dankzij het bezoek van het Koningspaar in april van dit jaar staan we echt op de kaart. Ook toen hebben we Nederland laten zien waar een kleine gemeenschap groot in kan zijn, namelijk het organiseren van een geweldig evenement. Dat we daar inmiddels ruime ervaring mee hebben is op die dag wel gebleken. Op dit moment leven de meeste dorpelingen alweer toe naar de volgende grote happening; het Midwinterfeest! De verwachtingen zijn weer hooggespannen. Ook dit keer legt de organisatie de lat hoog. Ongeveer 1000 deelnemers staan nu al te popelen om de duizenden bezoekers dan te laten zien wat zij in huis hebben.

Ontstaan van het Midwinterfeest
In 2003 ontstond het idee om met elkaar een culturele dag te organiseren. Dé manier om bij elkaar in de keuken te kijken en van elkaar te leren. Door het enthousiasme van de bezoekers werd in 2004 besloten er een tweedaags festival van te maken. Bezochten in 2004 al 14.000 bezoekers het tweedaagse spektakel, in 2006 waren dat er al 30.000 en in 2012 werden ruim 40.000 mensen gastvrij ontvangen.
Voorbereiding door vrijwilligers
De voorbereidingen voor het 7e Midwinterfeest in Graft-De Rijp zijn in volle gang. Op zaterdag 13 en zondag 14 december 2014 is het zover. Na het overweldigende succes van de vorige edities wordt opnieuw een groot aantal verenigingen en groepen de gelegenheid geboden te laten zien wat zij in huis hebben.

Op vele locaties in het centrum van het dorp worden de bezoekers weer hartelijk ontvangen en kunnen zij genieten van een keur aan artiesten, kunstenaars en muzikanten. Tientallen enthousiaste groepen en verenigingen, voor het merendeel uit Noord-Holland, hebben zich al aangemeld om tijdens het Midwinterfeest hun kunsten te komen vertonen. Het stichtingbestuur en een groot aantal bestuursvrijwilligers is al maanden bezig met de voorbereidingen van dit grootse culturele evenement, dat inmiddels landelijk bekendheid geniet. Uiteindelijk zullen er zo’n 400 vrijwilligers worden ingezet om alles in goede banen te leiden.

Dickens
De prachtige dorpskern, het oudste gedeelte van De Rijp, wordt weer het decor voor de kerstmarkt. Het feestterrein zal ook dit jaar worden bevolkt door burgers en buitenlui in nostalgische kleding. De bevolking wordt opgeroepen zoveel mogelijk in Dickensstijl het feest te bezoeken, zodat De Rijp het aanzien krijgt van een dorp rond 1900.

Weeskinderen, schoen-poetsertjes, straatventers, schoorsteenvegers, gekken, zwervers, dronkaards, oude en jonge vrijsters, straatmuzikanten en deftige notabelen uit de tijd die de befaamde Engelse schrijver Charles Dickens (1812-1870) in zijn boeken beschreef.

Sponsors
Natuurlijk kan dit evenement niet bestaan zonder sponsors. Het Midwinterfeest wordt vooral mogelijk gemaakt door financiële steun van vele regionale en lokale bedrijven die dit grootse evenement een warm hart toedragen. Onder andere onze Hoofdsponsors; Gemeente Graft-De Rijp, Café-Rest.Het Wapen van Münster, Restaurant Oudejans, Lunchroom de Walvis, Rabobank Waterland e.o., de Stichting TAQA cultuurfonds Regio Alkmaar, Schoonmaakbedrijf RANKO en Resync, Beemsterkaas, Het Land van Leeghwater, Medec Project, Prins Bernhard Cultuurfonds, Rijp Beraad BV, Stichting Jan Boon en de BV Maatschappij tot Bevordering van Nijverheid, maken het ook in 2014 weer mogelijk, dat dit feest gratis toegankelijk is.

Programma
Het programma voor dit jaar is nagenoeg rond. Het weekend staat bol van spetterende optredens op diverse podia, waar de deelnemers hun kunsten vertonen en ook op straat is er op en rond een sfeervolle kerstmarkt genoeg te beleven. Ook de jeugd wordt dit jaar niet vergeten. Sterker nog, een deel van het feestterrein wordt speciaal voor hen ingericht. Natuurlijk zal alles wat hier wordt geboden in het teken staan van het inmiddels alom bekende thema ‘Dickens’. Steeds meer jonge dorpelingen ontpoppen zich als figurant en gaan net als hun ouders even een weekend terug in de tijd!

Loterij en Midwintervlag
Net als andere jaren is er de loterij. Daarmee zijn ook dit jaar weer prachtige prijzen te winnen. Wat dacht u in deze tijd van bezuinigingen van een prijs van 499 euro contant, een nieuwe fiets, een midweek in een bungalowpark of een iPad en daarnaast zijn er nog vele andere prijzen te verdelen. Nieuw dit jaar is de speciaal voor het Midwinterfeest ontworpen vlag met het vrolijke mannetje erop!

Sfeervolle versiering
Net als voorgaande jaren worden bewoners, ondernemers en buurt-verenigingen opgeroepen om hun toch al fraaie woonplaats het aanzien van een dorp uit 1900 te geven. Steeds meer inwoners hullen zich tijdens deze dagen in klederdracht uit die tijd en ook de on-dernemers zetten hun beste beentje voor als het gaat om de aankleding van hun bedrijf en de omgeving. Het stichtingsbestuur hoopt ook dit jaar weer te kunnen rekenen op een creatieve bijdrage van de buurtverenigingen. Kerstbomen, sfeerverlichting en prachtig ingerichte straten, tuinen en ramen maken het decor compleet. Soms zo indrukwekkend dat ook dit jaar weer is besloten een prijs uit te loven voor het mooist versierde pand, raam of deel van het dorp.

Gratis voorstellingen
Alles wordt uit de kast gehaald om het decor voor dit grote culturele evenement nog mooier te maken dan dat het nu al is. Graft-De Rijp biedt 13 en 14 december een podium aan een keur van lokale, regionale en nationale artiesten, kunstenaars en muzikanten die op verschillende locaties in het centrum van het dorp hun kunsten vertonen. Ongeveer 60 enthousiaste groepen, verenigingen, duo’s en solisten staan nu al te trappelen om dat weekend te laten zien wat ze in huis hebben. Al deze voorstellingen zijn dankzij lokale en regionale sponsors gratis te bezoeken.

U bent van harte uitgenodigd!